Vilniaus PPT tęsia tarptautinio Erasmus+ projekto ,,Pozityvus jaunimo potencialas” veiklas!

   

Vilniaus pedagoginė psichologinė tarnyba (toliau – Tarnyba) tęsia tarptautinio Erasmus+ projekto ,,Pozityvus jaunimo potencialas” veiklas!

2022 m. vasario mėn. 7-11 d. d. Vilniuje vyko prevencinės programos „Lobių archipelagas“ trenerių mokymų antrasis etapas. 

Mokymus vedė Europos integruotos prevencijos instituto instruktoriai, programos „Lobių archipelagas“ treneriai Michal Czerwinski ir Natalia Witerek. Lietuvos kandidatai į trenerius įgijo ne tik teorinių žinių, bet ir turėjo galimybę praktikuotis vedant atskiras programos dalis kartu su patyrusiais vedėjais.

Programą „Lobių archipelagas“ įgyvendinome dvejose Vilniaus mokyklose: Vilniaus Adomo Mickevičiaus licėjuje, kur dalyvavo 8-9 klasių mokiniai (59 dalyviai) ir Vilniaus Šv. Jono Pauliaus II gimnazijoje, kur dalyvavo 9 klasių mokiniai (100 dalyvių). Mokymai kiekvienoje mokykloje vyko du pusdienius. Paaugliai juos labai aukštai įvertintino (4,8 iš 6 balų). Mokinių tėvai ir pedagogai taip pat dalyvavo jiems skirtuose susitikimuose.

„Lobių archipelagas“ – šiuolaikiška integruotos prevencijos programa, skirta 14-15 metų jaunimui, parengta ir prižiūrima Europos integruotos prevencijos instituto (EIIP, Varšuva, Lenkija), turinčio ilgametę patirtį rengiant ir įgyvendinant prevencijos programas bei atliekant mokslinius tyrimus, susijusius su jaunimo gyvenimu. Du keturių valandų trukmės praktinių seminarų ciklai dvi dienas iš eilės paverčia jaunimo grupę lobių, tokių kaip tikroji laimė, ilgalaikė meilė ir draugystė bei savo pomėgių ir svajonių praktinis įgyvendinimas, ieškotojais. Tai vertybės, kurios yra bręstančio paauglio dėmesio centre, o jų svarbą jaunimui patvirtina moksliniai tyrimai (Viešosios nuomonės tyrimų centras (CBOS), 2016 m.)

Programą vykdo entuziastai, kurie apjungia profesionalumą ir atsidavimą jaunimo labui. „Lobių archipelago“ instruktoriai įgyja paauglių pasitikėjimą, kadangi patys savo gyvenime laikosi jaunimui perteikiamų  nuostatų.

Integruotos prevencijos instituto (IPZIN) atlikti tyrimai ir darbo mokyklose patirtis rodo, kad dauguma paauglių turi teigiamą požiūrį į gyvenimą. Tačiau reikia padėti įtvirtinti šių jaunų žmonių gerus pasirinkimus. Jaunimui, kuriam būdingas probleminis, rizikingas elgesys, reikia didesnės paramos. Programos instruktoriai padeda jauniems žmonėms atrasti didžiulį teigiamą potencialą, slypintį kiekviename iš jų. Taip pat padeda patikėti, kad galima įgyvendinti didžiausius norus ir svajones, nors tam gali prireikti pastangų ir atsisakyti kai kurių dalykų. „Lobių archipelago“ patirtis rodo, kad jaunimas nebijo iššūkių, pastangų, saviugdos. Neretai – tereikia tik padrąsinimo ir supratimo.

Programa perteikia žinias apie sveiką, saugų gyvenimo būdą, mokymai vedami jaunimui patrauklia forma. Jaunimas skatinamas vengti alkoholio, narkotikų, smurto ir pornografijos. Pabrėžiama pagarbos ir tarpusavio paramos svarba draugystei ir meilei. Mokoma, kaip susitvarkyti su sunkiomis emocijomis. Atskleidžiamas seksualumo grožis ir svarba žmogaus gyvenime. Taip pat atkreipiamas dalyvių dėmesys neskubėti pradėti lytinio gyvenimo – geriausia iki tol, kol jie bus pasirengę sąmoningai užmegzti ištikimybe, atsakomybe paremtus ilgalaikius santykius.

Džiaugiamės galimybe dirbti vaikų labui, plėsti savo kompetencijas pasinaudodami kitų šalių patirtimi. Taip pat džiugina darnus bendradarbiavimas ne tik su projekto partneriais, bet ir su Vilniaus miesto mokyklomis, Tarnybos kolegomis.

Projekto koordinatorė Liucyna Narkevič Skurko


 
Close Menu
Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą